Víz-csöppekről röviden

Bármely „hullámtér” funkcionálhat közösségi térként: természeti nevelési oktatóközpontként, vízi tanösvényként, csónakos kikötőként, vízi turisztikai bázisként, szabad strandként, rekreációs központként, jármód független aktív turisztikai csomópontként, horgászparadicsomként, vagy a falusi turizmus színtereként.

VizCsoppek_logo.jpeg

Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség Magyarországon elsőként a turizmus újra definiálásával szeretne megalapítani egy olyan, a vízhez és a partjához köthető civil közösségi, hálózatépítési mozgalmat (Víz-csöppek), amely átöleli az országot és összekapcsolódik a szomszédos országokkal, magában foglalja a víz menti társadalmak minden szereplőjét, úgymint: kenu és kajak szabadidősport, evezés, motoros és vitorlás hajókkal való túrázás, horgászat és minden olyan szabadidős tevékenység, amely valamilyen formájában a vízhez vagy a vízparthoz köthető, kiegészítve a lovas, bakancsos, a kerékpáros turizmussal.

A Víz-Csöppek hálózat általános céljai

Helyi értékőrzés és értékteremtés;
Nyitott társadalmi kapcsolatok;
Érték alapú közösségfejlesztés;
Aktív turizmus, életmód turizmus fejlesztés;
Regionális és régióközi együttműködés

A vízi és szárazföldi turizmus fejlődése, a vízi kultúra életben tartása és népszerűsítése, a népi hagyományok, népi (vízi) mesterségek megőrzésének elősegítése és ezek megismertetése, a környezet védelme, a hálózat által érintett települések fejlődése, az azokon élő polgárok életszínvonalának növelése. Cél a régióban és annak vonzáskörzetében lévő iskolák tanulóinak és tanárainak lehetőséget teremteni arra, hogy megismerhessék a környezetüket, ebben a környezetben űzhető sportokat (elsősorban vízi sportok, lovaglás, kerékpározás) és mindezeket az iskolai tanórák (és az új Köznevelési Törvényben megfogalmazott mindennapos testnevelés) keretén belül a saját lakókörnyezetükben minél magasabb szinten űzhessék.
Általános cél mindezek mellett még a határon átnyúló közös fejlesztések megvalósítása, biztonságos túraútvonalak kialakítása és az átjárhatóság biztosítása.
Kiemelkedően fontos cél az együttműködés megteremtése, a közös gondolkodás, a hálózat működése közben érintett területek egyensúlyba hozása (mint pl. turizmus és környezetvédelem, fejlődés és hagyományőrzés…).

Operatív – egyéni célok

Olyan cél, fejlesztési igény, amely a hálózat közös céljainak megvalósulását elősegíti, akkor is, ha az kizárólag az egyik hálózati tag szűk régiójában valósul meg. A Víz-csóppek mozgalom rugalmas, minden olyan operatív célt segít, amely a hálózat működését nem akadályozza.

A „csendes turizmus” – újszerű gondolatok a turisztika fejlesztésével kapcsolatban…

a turisztikai célok és a civil társadalomkapcsolatának megfelelő egyensúlyban tartása

A hálózat működése során, a célok kialakításánál és megvalósításának minden lépésénél elsődleges szempontnak kell venni azt a tényt, hogy a régió, ahol a hálózat működik, kizárólag akkor őrzi meg a kiemelkedő vonzerejét, ha a terület – természet nyugalma és a régióban élő polgárok hétköznapi élete a hálózat működése által nem változik, az esetlegesen megnövekedett terhelést sem ember sem a természet nem érzékeli. –