Megalakult a Paks-Kalocsa DUNA-régió VÍZ-CSÖPPEK Társulás turisztikai Hálózat és Együttműködés

A VÍZ-CSÖPPEK mozgalom elérte a Duna Paks-Kalocsa térségét…

A Duna folyó magyarországi 480 folyamkilométer hosszú szakaszának alsó harmadában – az 1560 fkm. és 1505 fkm. között – elhelyezkedő 15 település polgármesterei 2016. szeptember 17-én a Duna-folyó idegenforgalmi célú és egyébirányú fejlesztése érdekében – a tizenöt település Képviselő Testülete által előzetesen jóváhagyott – együttműködési megállapodást írtak alá.

Alapcélként a régió minden irányú turisztikai és vízi-turisztikai fejlesztését tűzték ki, egyúttal vízi szakmai együttműködő partnernek felkérték a DUNA-régió Vízi-turisztikai Szövetséget.

A Kalocsán 2016. szeptember 16-17-én megrendezett Paprika Fesztivál kiváló alkalmat teremtettek arra, hogy a vízi-turisztikai régió képviseletében a tizenöt település polgármestere –  Solt (Kalmár Pál), Bölcske (Kiss József), Harta (Dollenstein László), Dunapataj (Dusnoki Csaba), Ordas (Szabó Zsolt), Géderlak (Katona György), Paks (Süli János), Dunszentbenedek (Vargyas Mihály), Uszód (Bedi Gyula), Foktő (Bakai Károly), Kalocsa (dr. Bálint József), Gerjen (Romhányi Károly), Bátya (Zsebics Ilona), Fajsz (Berta Zsolt) és Fadd (Fülöp János), valamint a DUNA-régió Víziturisztikai Szövetség képviseletében jelen Pándi László ügyvivő elnök aláírásukkal szentesítsék a Paks-Kalocsa DUNA-régió VÍZ-CSÖPPEK Turisztikai Hálózat és Együttműködés Társulás megalapítását.

az_alairok

Az aláírók

A 2012-ben alapított DUNA-régió Vízi-turisztikai  Szövetség a DUNA-völgy folyóit – az adott folyó természeti viszonyai alapján – több vízi- és víz menti régiónak tekinti és az egyes régiók között  alakít  ki  társadalmi  alapon  szerveződő  hálózatos  együttműködési  kapcsolatot – „hullámtereket”, (ún. VÍZ-csöppeket) kialakítva, amelyek funkcionálhatnak közösségi terekként: természeti nevelési oktatóközpontként, vízi tanösvényként, erdei iskolaként, látogatható ökológiai élőhelyként, csónakos kikötőként, vízi turisztikai bázisként, szabad strandként, rekreációs központként, jármód-független aktív turisztikai csomópontként, horgászparadicsomként, vagy a falusi turizmus színtereként.

dsc_0036

A VÍZ-CSÖPPEK hálózat eleddig megalapított és helyi erőbázison működő társulásainak –  (I.) Közép-Szigetközi VÍZ-CSÖPPEK  Turisztikai Hálózat és határon átnyúló Együttműködés (alapítva: Magyarországon: Kisbodak, 2013 augusztus 30.; Szlovákiában: Nagybodak, 2013. szeptember 25.); (II.) Csepel-szigeti VÍZ-CSÖPPEK Turisztikai, Szabadidősport Hálózat és Együttműködés (alapítva: Szigethalom, 2015. március 22.), (III.) Magyar-Szerb DUNA-régió VÍZ-CSÖPPEK Turisztikai Hálózat és határon átnyúló Együttműködés (alapítva: Magyarországon: Mohács, 2016 március 15.; Szerbiában: Bezdán, 2016 március 15.)  – kiemelkedő jelentőségű folytatása a Magyarországon negyedik VÍZ-CSÖPPEK Társulásként megalapított Paks-Kalocsa DUNA-régió VÍZ-CSÖPPEK Turisztikai Hálózat és Együttműködés Társulás létrejötte.

dsc_0057

Az együttműködés  kiterjed az alsó-Duna völgy, később a Duna folyó teljes magyarországi, majd határon átnyúló szakaszának összehangolt turisztikai fejlesztésére; a DR-VTSZ által alapított „Együtt a vízen” programcsomag helyi szervezésére: a vízi evezős sportok megismertetésére, vízi programok, vízitúrák szervezésére, a vízi elsősegély nyújtási képzés elindítására, helyi hagyományőrző programok szervezésére; a helyi és a regionális turizmust népszerűsítő kiadványok együttes megjelentetésére; a turisztikai jármódok együttműködésének hálózatos fejlesztése; a magyar-szlovák kapcsolatok ápolására; közös pályázati részvételre, konzorciális részvételre; partnerkapcsolati együttműködésre az EUSDR témakörökben megvalósítható tématerületeken, programcsomagokban; közös erőfeszítés kifejtésére a „Minden gyermek tanuljon meg úszni, evezni és kerékpározni” mozgalom népszerűsítésére és fejlesztésére, illetve a mozgalom kiterjesztése és a természetjárás népszerűsítése által.

dsc_0100

Gyülekeznek a fesztiválozók

Szövetségünk szeretné elérni, hogy 2017 végéig kiépülésre kerüljön a magyarországi DUNA-szakasz teljes hosszában a terveink szerint tíz VÍZ-CSÖPPEK Társulás együttműködő hálózata, amelynek stratégiai működtetését a DR-VTSZ fogja össze  a 136 Duna-menti település bevonásával – a VÍZ-CSÖPPEK régiók vízi turisztikai fejlesztéseire, a  fejlesztések összehangolására, az együttgondolkodásra, a vízparti élet fellendítésére és a közös tevékenységek kialakítására fókuszálva.

Jelenleg előszervezés alatt van és a 2016. évben megalapításra kerülhet a Komárom és Esztergom között , illetve a Révkomárom/Komarno  és a Párkány/Sturovo között megalapítandó HÍDVERŐ VÍZ-CSÖPPEK Társulás, DUNAKANYAR  VÍZ-CSÖPPEK Társulás.