Szerb-Magyar Víz-csöppek – megalapítva

A VÍZ-CSÖPPEK mozgalom Magyarországról átcsöppent Szerbiába

Március 15-én került sor a Magyar-Szerb DUNA-régió VÍZ-CSÖPPEK Társulás megalapítására

A DUNA-régió Vízi-turisztikai Szövetség által 2013-ban alapított VÍZ-CSÖPPEK mozgalom 2016. március 15-én újabb jelentős állomásához érkezett – megalakult a Magyar-Szerb DUNA-régió VÍZ-CSÖPPEK Társulás. A szerbiai Bezdánban megalapított Magyar-Szerb VÍZ-CSÖPPEK DUNA-régió az 1460. folyamkilométer (Dunaszekcső, Dunafalva, Mohács – HU) és az 1425. folyamkilométer (Bezdán – SRB, Batina – HR) közötti Duna-szakasz tájegységeinek és településeinek turisztikai törekvéseit karolja fel és hangolja össze, megteremteni tervezve a regionális és régióközi együttműködés feltételeit.

A DUNA 420 kilométeres magyarországi szakaszán és az 588 kilométeres szerbiai szakaszon ezt követően páthuzamosan történik a VÍZ-CSÖPPEK (szerbül: VODANA-KAPI) Társulások szervezése és alapítása, azzal szándékkel, hogy a 2017. év végére létrejöhessen a Magyarországon megalapítandó tíz VÍZ-CSÖPPEK Társulás és a Szerbiában megalapítandó hat VÍZ-CSÖPPEK Társulás összekapcsolt nemzetközi turisztikai hálózata.

A bezdáni DUNA Kajak Klub szervezésében, március 15-én tartotta meg alapító ülését a Magya-Szerb VÍZ-CSÖPPEK Társulás. A 3 szerbiai és az 5 magyarországi alapító szervezet képviseletében jelen volt a házigazda bezdáni DUNA Kajak Klub elnöksége; a belgrádi illetőségű, a Duna az Együttműködés folyója Egyesület elnöke; a belgrádi illetőségű 4SE – nemzetközi gazdaságfejlesztő hálózat delegációja; a Duna-régió Vízi-turisztikai Szövetség és Mohács város delegációja; a Bajai Spartacus SE képviselői; a Mohács Maximal Kajak-Kenu Team és a Mohácsi Torna Egylet 1888 evezős szakosztályának képviselői.

A bezdáni DUNA Kajak Klub vízi bázisán megrendezett alapító ünnepséget Mátyus Erzsébet, Bezdán község közösségi elöljárója nyitotta meg, majd szerb részről Kiss István a helyi Kajak Klub elnöke, magyar részről Cserdi Áron, mohács város alpolgármestere mondott köszöntőt.

Az alapító ceremónia során Pándi László, DR-VTSZ alelnök ismertette a 3 éves múltra visszatekintő VÍZ-CSÖPPEK mozgalom eddigi történéseit, valamint méltatta az együttműködés jelentőségét, a belgrádi alapítók képviseletében Slobodan Petrović (4SE – tulajdonos) fejezte ki nagyrabecsülését a magyar kezdeményezés iránt, majd vállalást tett arra vonatkozóan, hogy milyen módon fogja segíteni a mozgalom szerbiai megvalósulását, majd Edit Karanović ( . Duna az Együttműködés folyója Egyesület – elnök) is megerősítette a VÍZ-CSÖPPEK mozgalom fontosságát, szerbiai megvalósulásának jelentőségét és a határon átívelő kiemelkedő szerepét a nemzetközi együttműködésekben.

Az ünnepélyes aláírás előtt Horváth Csaba, DR-VTSZ elnök felajánlást tett a bezdáni Kajak Klub felé, mely szerint a DR-VTSZ 2 darab 4 személyes túrakenuval és a kapcsolódó szükséges felszerelésekkel ajándékozza meg a bezdáni fiatalokat.

A Vízi Ünnepség helyi vaddisznó-pörkölt fogyasztással zárult, egyúttal a megjelentek megállapodtak abban, hogy 2016. május 21-én – a meghívott horvátországi és magyarországi vízi egyesületekkel kiegészülve – nagyszabású vízi majálist tartanak, illetve megegyezés született az augusztus végén megtartásra kerülő Mohács-Bezdán vízitúra részleteiről is.

Köszönet a vendéglátóknak és a szervezőknek, különösen a Hasanović családnak – Pucinak és Zsuzsinak – és természetesen Tibor Leventének.