Megalakult Csepel-Szigeti Víz-csöppek

Az alábbiakban olvashatjátok az alapító-koordinátor, Hölgye Attila (Vizek-Őre Egyesület) beszámolóját…

 

Ma, 2015. március 12-én megalakult a Csepel-szigeti VÍZ-CSÖPPEK.

VizcseppekMozgalomPFZ_head3.jpegAz előkészületi időszak kalandos volt, hiszen sokan emlékszünk a 2014. május 22-i képviselő-testületi ülésre, ahol elődeink egy tollvonással áthúzták a mozgalom helyi meghonosítását. Sebaj, eltelt egy év, az idő alatt pedig nagyon-nagyon sokat tanultam, tehát a kiesett egy év számomra nem veszett kárba.

Mást gondolok a városról, hiszen Szigethalom számára a tavaly felajánlott tízmilló fölötti vissza nem térítendő támogatás, a várt bevételek elmaradása kiesett. Sebaj, nézzünk előre, és örüljünk annak, hogy az Összefogás Szigethalomért Egyesület és polgármester úr zöld utat engedett idén a projektnek.

Mi történt ma?

Szűk határidővel sikerült majdnem mindenkivel összeülnöm egy beszélgetésre azon szervezetek közül, akik már valamilyen formában jelezték, hogy érdekli őket a VÍZ-CSÖPPEK. Szerettem ezeket a beszélgetéseket, hiszen mindenki megfogalmazta aggályait, illetve jövőképükön, problémáikon keresztül kicsit meg is ismertem őket, szervezetüket. Aki valaha másodszor is megpróbálkozott ugyanazon dolgot végigcsinálni, az tudja, nem egyszerű.

Az egyeztetések után ma eljött a nagy nap, összeültünk, hogy egy közös nyilatkozatban ratifikáljuk a Szigethalomról kiinduló Csepel-szigeti VÍZ-CSÖPPEK projekt elindulását. Bár a meghívottak közül néhányan jelezték, hogy a mai napon nem tudnak részt venni, szeretnék, ha ők is alapító tagként lennének.

Az alakuló ülésen Szigethalmon kívül Szigetcsépről (Szigetcsépi Szabadidőpark Mertz Csaba)és Kiskunlacházáról (Kiskunlacházi Diáksport Egyesület) érkezett civil szervezet, így a mozgalom szelleme szerint rögtön három település képviselte magát. Városunkból egyébként a Szigethalmi Teljesítménytúrázók Egyesülete (TE), a Kis Dunai Sport Egyesület (KDSE), a Szigethalmi Önkormányzat képviseletében Fáki László polgármester úr, a helyi projektet elkészítő Hölgye Attila a VIZEK ŐRE elnöke, illetve az ötletgazda Duna Régió-Vízi Turisztikai Szövetség (DR-VTSZ) elnöke, a DR-VTSZ egyik alapító tagja Pándli László, aki a leányfalui Vadkacsa vezetője. Az alakuló ülésen elfoglaltságuk miatt a SZUFLA, az EMESE Park és a Szigethalmi Vadaspark, a Magyar Kajak Kenu Szövetség képviselői nem tudtak megjelenni, ugyanakkor jelezték részvételi szándékukat a szerveződésben.

Mi is a VÍZ-CSÖPPEK, és mit várunk tőle?

a VÍZ-CSÖPPEK egy civilekből, és önkormányzatokból álló szerveződés, amelynek mindenki tagja lehet. Elsődleges célja, hogy azokat a turisztikai és szabadidősport kezdeményezéseket támogassa, amelyek mind a települések, mind pedig a részt vevő civil szervezetek fejlődését segíti egy inkább baráti, mindsem gazdasági érdekközösségben. Nincs tagsági díj, nincsenek kötelezettségek, és ami a legjobban tetszik, nincs bürokrácia, max egy koordinátor, itt jelen esetben a személyem.

A VÍZ-CSÖPPEK már működő mozgalmai korrektül segítik a Felső Duna szakaszán lévő szervezetek programjait, így fejlődnek, és egyre több, tartalmas programmal egyre jelentősebb turisztikai eredményt érnek el. A gyermekek egyre inkább bekapcsolódnak mind a vízi, mind pedig a szabadidősportokba, tehát a szerveződésnek némi nevelő hatása is van.

Szigethalmon eddig különösebb turisztikai elképzelés nem született, vagyis nem valósult meg. Úgy gondoljuk, hogy most ez változni fog, és a természet adta lehetőséget, a Dunát is bele tudjuk vonni ebbe. Szükséges, hogy minél több településsel közösen működjünk együtt, hiszen így nagyobb eséllyel tudjuk kielégíteni az ideérkezők igényeit. Ezért örülök Szigetcsépnek, Kiskunlacházának.

A helyi attrakciók is megtalálják helyüket, hiszen ismertebbé válik városunk, és a látványosságait is jobban propagálhatjuk. A szálláshelyek kialakiításával, a Duna-szigeti Üdülő hasznosításával remélhetőleg a település bevételei is nőni fognak. A civilek érdeke is, hiszen egy komolyabb rendezvény így támogathatóbbá fog válni, hiszen lesz rá forrás 🙂

Az ülésen egy nagyon kellemes meglepetésben is részem volt, hiszen – már említettem, mindenkinek vannak megvalósítható ötleteik, csak egyedül… hát nehéz- sok új ötletet hallottam, és ezek már partnerre is találtak. Bár ez “csak” egy alakuló ülés volt, mégis részben már bele is fogtunk jövőképünk formálásába.

Azt gondolom, hogy városunk turisztika fejlesztési tervébe így egy komplett csomagot tudunk nyújtani, reményeim szerint alapot, ha úgy tetszik magot teremt, hiszen az evvel kapcsolatos ötleteim leírására sok-sok facebook jegyzet lenne szükséges 🙂 Minden esetre hiszem, hogy így valóban elindul egy komoly fejlődés, és végre eljutunk odáig, hogy amikor megkeresnek hajó bérléssel, igent tudunk majd válaszolni.

A Csepel-szigeti VÍZ-CSÖPPEKet immáron útjára indítottam, bízva abban, hogy mielőbb büszkeségünkké növi ki magát!

Köszönöm mindenkinek a mai részvételt, és hamarosan összeülünk, hogy elkezdjük a közös munkát 🙂

Hölgye Attila

képviselő

holgyea@gmail.com