ESZME – Mentsük meg a kisbodaki gátőrházat – koncepció

Együtt a Szigetköz Értékeinek Megóvásáért Egyesület (ESZME)

Gátőrház Kisbodaknál

Gátőrház Kisbodaknál

Egyesületünk az Együtt a Szigetköz Értékeinek MegóvásáértEgyesület (ESZME) azon célból alakult, hogy összefogja a Szigetköz régiót, mind kulturális, mind társadalmi egésszé kovácsolja. A sport, a művészet, a hagyományőrzés és az idegenforgalom segítségével, a helyi emberek bevonásával, a helyi értékek felkutatásával és védelmével, valamint a fiatalok támogatásával kívánunk követendő példát mutatni az önös érdekek nélküli tenni akarás folyamatában.

Kisbodaki skanzen

Egyesületünk tagjai – lehetőséget látva a kisbodaki gátőrház értékeiben – egy közösségi hely színterét szeretnének megvalósítani a gátőrház épületében és annak kertjében. A hely szellemét, környezetének természeti értékeit, hagyományait (és természetesen a szabályait megtartva) a régióban élők összefogásával hoznánk létre egy olyan szabatéri néprajzi gyűjteményt (skanzent), ahol a Szigetközi mesterségeket, a népi élet szellemi és tárgyi emlékeit mutatnánk be állandó kiállítás formájában – kiemelve a szigetközi gátőrház életvitelét és munkáját, ehhez kapcsolódóan magát a gátőrházat, mint működő ipari emléképületet a hozzá tartozó mellékhelységekkel.

Szúnyogh-pajta

Terveink között szerepel – utólagos engedélyekkel – a gátőrház kertjében megépíteni a híres kisbodaki SZÚNYOGH-PAJTA kicsinyített változatát, mely kiváló helyszín lehetne a helyiek számára mint társadalmi összejovetelek otthona, de helyet biztosítana kultúrális eseményeknek, zenei programoknak, iskolai foglalkozásoknak. Ez jelenleg sajnos kizárólag a Szentendrei Skanzenban látható.

Botanikus kert és kisbodaki kemencesor

A gátőrház tulajdonosával folyamatosan egyeztetve szeretnénk kiegészíteni az ingatlan eredetiségét egy BOTANIKUS KERT létrehozásával, mely készleteiben (kitáblázva) mutatná be a Szigetközben őshonos cserjéket, fűszernövényeket, gyógynövényeket, felhívva a figyelmet az ehető és mérgező termésekre.

További elképzelésünk a közösségi szellem erősítését jelképező kisbodaki kemencesor (képünkön) visszaépítése a lakosság segítségével.

Gátőrház felújítása

Egyesületünk a “Mentsük meg a gátőrházakat” DR-VTSZ mozgalom eszemeiségét magáénak érezve, társadalmi munkában a helyiek segítségével és saját önkéntesek bevonásával szeretné a kisbodaki gátőrházat több lépcsőben felújítani. Cél, hogy a gátőrház arculata megmaradjon, ám az állaga javuljon, belső helységeit oktató, bemutató célokra lehessen használni.

Vízügyi vis-major helyzet esetén az ingatlan azonnal VÍZÜGY fennhatósága alá kerül.

Szigetköz örökségének bemutatása

Célunk továbbá, hogy az itt élő emberek felmutathassák örökségüket és ez által a fiatalok megismerjék a ma is használt eszközöket (akár vízi, akár mezőgazdasági) régi formájukban, a kihalt vagy ma is létező mesterségek tárgyi és szellemi termékeit, a környezetük értékeit, a víz fontosságát és társadalmi összekötő erejét.