Bemutatkozik a Dunai Vízisport Alapítvány

Előkészítés alatt áll a váci Duna-ág Víz-csöpp hálózata. Bemutatjuk az egyik alapítót a Dunai Vízisport Alapítványt.

alapitvany_1_566

A Dunai Vízisport Alapítvány bemutatása, tevékenysége, tervei.

Elérhetőségeik: http://www.godikajak.hu

Alapítványunk tevékenysége

Általános tevékenységeink

  • a kajak-kenu diák és tömegsport támogatása
  • az egészség megőrzés érdekében területi tömegsport rendezvények szervezése és támogatása
  • tartósan kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó fiatal versenyzők támogatása
  • a kajak-kenu sportág fejlesztése érdekében általános és középiskolás sporttáborok támogatása
  • a Duna-Dunakanyar területén működő nevelő kajak-kenu szakosztályok sporteszköz feltételeinek gyarapítása
  • aktív részvétel a Duna Stratégia programban
  • 2013-ban térségünkben el indítottuk a VÍZ-CSÖPPEK mozgalom népszerűsítését és támogatók közösségének összekovácsolását

Tevékenységeink az elmúlt 8 esztendőben

Göd Kupa

2013- ban volt XX. éve hogy megrendezzük a Dunakanyar egyik legnagyobb vízisport rendezvényét. Az eseményre évről évre több százan látogatnak ki. A környék legrégebbi és talán legnépszerűbb sportrendezvény-sorozat elindításának az volt az apropója, hogy a Budapesttől Szobig működő, a vízen vetélytársakból, a szárazon pedig barátokból álló szakosztályok egybegyűljenek egy vidám versengésre. Délelőtt a kajakos versenyzők mérik össze tudásukat, délután szülők, edzők, szponzorok, nézők alkotnak csapatokat a legmókásabb összeállításokban, kifestve, beöltözve szállnak vízre, hogy megküzdjenek a 2 km-es távval. Úgy érezzük, hogy ezekben a számokban nyerhetünk bizonyosságot a tömegsport népszerűségéről, szükségességéről; arról, hogy a vízre szálló fiatalok és idősebbek milyen nagy kedvvel töltik el szabadidejük nagy részét a jó levegőn, szép környezetben, a mi Duna-partunkon.

Rendszeres ingyenes vízisport népszerűsítő programok iskolásoknak
A gödi és környékbeli települések iskolásainak lehetőséget nyújtunk, hogy szervezett keretek között kipróbálhassák a kajakozást.

Edzőtáborok, kirándulások, túrák szervezése, finanszírozása
Az egészséges életre való nevelés és a kajak-kenu sportág fejlesztése érdekében edzőtáborokat és túrákat szervezünk, finanszírozunk. A túrák szervezésénél fontos szempont, hogy a résztvevők az adott hely kultúrtörténeti és természeti értékeivel is megismerkedjenek. A tavalyi évben a Magas-Tátrába szerveztünk túrát a gödi és Göd környékén élő iskolásoknak és szüleiknek, nagyszüleiknek.

Nyári napközis kajakos tábor
2013-ban negyedik alkalommal szerveztünk egy 2×5 napos napközis kajak tábort két turnusban, a gödi és a környékbeli településen élő 9-14 éves gyermekek számára. Célunk az volt, hogy a gyermekeknek a nyári szünidőben tartalmas elfoglaltságot és közvetlen élményt adjunk a mozgás örömén keresztül, valamint szerettük volna alakítani a gyermekek környezettudatos szemléletét, életvitelét. Táborunkban a gyermekek megismerkedtek a vízi közlekedés és életforma szabályaival, megszeretettük velük a kajakozást, sikerélményt adtunk nekik. Emellett szakmai programvezetők bevonásával bemutattuk a Dunát, mint élőhelyünket meghatározó folyót, igyekeztünk megismertetni, megszerettetni, felhívni a figyelmet védelmének fontosságára, megtanítani azt, hogy a természetet tisztelni kell, felelősséget érezni iránta. A kajakozás mellett kiegészítő programként szerepelt még horgászat, sárkányhajózás és bicikli túra a váci ártéri tanösvényre. Nagy hangsúlyt fektettünk a táborban az egészséges táplálkozásra, a gyermekek étrendjében minden nap szerepelt gyümölcs, zöldség.

Duna Stratégia
Alapítványunk szakmai, érdekegyeztető konferenciát szervezett Gödön, a Dunakanyar Identitáskörzet létrehozásáról a Gödi Rotary Clubbal közös szervezésben, 2010. novemberében. A szakmai fórum fókuszában a dunakanyari regionalitás, és identitás, valamint az összefogás kapott hangsúlyt. Az előadásokat a Duna Stratégiában jártas szakemberek tartották.  A rendezvényen megjelent a térség országgyűlési képviselője, a város polgármestere, a váci alpolgármester, a Magyar Evezős Szövetség elnökségének tagja, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Duna Stratégia felelőse, kajak-kenu mesteredzők és a Dunakanyar vízisport-egyesületeinek szakemberei és önkormányzati képviselői, a régió sportjának vezetői.    Az eseményen többen megfogalmazták a civil kezdeményezések és az összefogás fontosságát, az ifjúság környezettudatos nevelésének erősítését, a Duna-régió közösségeinek szerepvállalását; valamint a mederkotrás problematikáját.

2012-ben elsők között csatlakoztunk a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetségbe.
Úgy gondoljuk, sok olyan törekvés terv van a szövetség programjában, hitvallásában, amiket mi is szívesen támogatunk és veszünk részt a tervezgetésben és a megvalósításban egyaránt. Terveink közt szerepel, hogy vízi megállóhelyet építsünk ki szeretett, méltán híres Duna partunkon. 2014-ben elérhető közelségbe került az MMKSZ támogatásoknak köszönhetően, hogy komoly fejlesztésbe kezdjünk , ugyanis egy 50m2 alapterületű épületrésszel szeretnénk bővíteni meglévő konditerem, öltöző épületünket. Erre a fejlesztésre nagy szükségünk lesz mivel ebben az esztendőben elindítjuk városunkban a KENU szakágat is. Újabb kihívások újabb megoldandó feladatok sok új lelkes gyermek ,és szülő várható .

Parttisztítási akciók
Idén lesz negyedik éve, hogy csatlakoztunk a Dunakanyarban szervezett parttisztítási akcióhoz, melyet a Vadkacsa Egyesület szervezett. Sportolóink, szülők és a Senior Klub tagjai megtisztították a legforgalmasabb alsógödi Duna-partot és a Homok-szigetet. Másik alkalommal a gödi kajakos csapat részt vett a Kisoroszinál szervezett parttisztítási akcióban is. Az akciókat sikeresnek értékeltük, és terveink szerint minden évben megismételjük majd. A közös programon kívül évente 3-4 alkalommal ismételjük meg a szemétszedést, annak érdekében, hogy a partszakasz ne csak a mi számunkra jelentsen ilyen sokat, hanem az idelátogatók is szívesen járjanak vissza rendszeresen .

tervek a közeljövőre – közösségépítés
Alapítványunk továbbra is egyik legfontosabb feladatának tekinti közösségépítő tevékenységét. Rendezvényeink egyrészt erősítik Göd város és a környező települések kapcsolatát, hiszen a sportoló diákok, a táborokban résztvevő gyermekek, a tömegsport rendezvényeken résztvevők a gödi, sződi, dunakeszi, fóti településekről érkeznek. Építjük és építeni kívánjuk kapcsolatainkat az önkormányzati, szponzori és más civil szervezetekkel is, gödi Rotary Club, a Duna jobb partján működő vízisport egyesületek. Másrészt az általunk életre hívott vagy általunk támogatott tevékenységek, rendezvények, klubok, táborok, akciók több korosztály számára biztosítanak tartalmas elfoglaltságot; iskolás kisdiákoknak, közép- és felsőoktatásban tanuló diákoknak, sportoló szülőknek, társaságot kereső nagyszülőknek.
Közösségépítő tevékenységünk során egyre többet használjuk mi is a fiatalok által közkedvelt internetes közösségi oldalakat, programjainkról, tevékenységünkről napi rendszerességgel szolgáltatjuk a híreket. Itt alkalmunk nyílik megosztani a közös élményeket és fotókat, „megbeszélni” közös dolgainkat.
A vízi sportolásra alkalmatlan hónapokban is keressük a lehetőséget arra, hogy a sportos életformát, az egészséges életmódot, a szabadidő tartalmas eltöltését célzó tevékenységekbe bevonjuk a településünkön és környékén élő diákokat.
Hosszabb távú terveket is elindítottunk, melyeket több lépcsőben szeretnénk megvalósítani. Ezeket a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetséggel egyeztetve kezdünk el. A vízi megállóhelyek kiépítése, és a helyi iskolák bevonása a „tanuljunk meg vízen járni „ program elindításában már megtettük az első lépéseket. Elindultak az egyeztetések egy együttműködési megállapodás közös nevezőre hozása érdekében. Azt szeretnénk, ha egyre több gyermek és felnőtt tekintené életformájának és filozófiájának az egészséges életmód a környezettudatosság és a közösség szeretetét, erejét.