Vízi és vízparti civil közösségi terek – Vízi Kultúrközpont

A Víz-Csöppek mozgalom egyik fontos alapeleme az, hogy a közösségbe csatlakozott településen legyen olyan közösségi tér, ahol a Víz-Csöppek céljai a gyakorlatba ültethetők.

Vízi Kultúrközpont Mozgalom alapvetései (olyan településekre, ahol nincs vagy zártan működő vízi sport klub üzemel.)

Minden vízparti településen (vagy több, egymáshoz közeli településen) legyen olyan szabadon használható, befogadó vízparti közösségi tér, amely:

:: A (vízi) társadalom bármely tagja (kajak, kenu, evezős, sárkányhajó, horgász, motoros, stb.) által használható csónakház és vízreszálló (mindenki által használható stég) kapacítást nyújt.

:: Lehetőséget ad a vízi eszközök kipróbálására (pl. bérlés)

:: Legyen a családok és az amatőr sportolók számára is nyitott, legyen lehetőség amatőr szabadidős edzések keretén belül vízen edzeni, akár saját túraeszközökkel is (természetesen profi edzésmódszertan alapján edzők felügyeletével), adott esetben szabadidős versenyekre való felkészülésben nyújtson segítséget. (pl. Magyar Vízitúra Kupa és társai)

:: Nyújtson pihenési, speciális esetben szálláslehetőséget a vízitúrásoknak és egyéb túratársadalom tagjainak. (nyújtson átjárást a többi turisztikai ágazat felé)

:: Legyen oktatási szerepe, segítse a település oktatási intézményeit, a mindennapos testnevelést, vízhez szoktatást (árvízvédelmi oktatás, vízi kresz, vízi eszközök használata, stb…)

:: A fiatalok számára legyen egy olyan kulturális, akár szórakoztató központ, amely a víz szeretetén alapulva tartja össze a fiatalok közösségét.

:: Ismertesse és őrízze meg a régió és a Magyar Nemzet vízi történelmét (kiállítások, bemutatók, stb…)

MENTSÜK MEG A GÁTŐRHÁZAKAT: a fenti feladatok összekapcsolása az üres gátőrház kapacítással.

 

Javaslataink vízi sport élettel már rendelkező vízparti településeknek:

A már üzemelő helyi vízi sport egyesületek nyissák meg a csónakházaikat a nagyközönség előtt, a fenti szempontokat követve.

Kiemelkedő lehetőség rejlene az amatőr vízi sportesemények (gyorsasági túra és ügyességi versenyek) minél nagyobb számú rendezésében, és az erre való professzionális edzésmódszertannal történő amatőr versenyzők felkészítésben.

Ha a már üzemelő helyi és reginoális sport klubok nyitnának a civil társadalom felé, a vízi sportokkal komolyabban foglalkozni kívánó amatőrök felé, az edzők a saját tapasztalataikat felhasználva nagyobb számú vízi sportolóval foglalkozhatnának, az egyesületek tagdíj bevételei megnőnének és a nagyobb számú „senior versenyzők” családtagjai bekötésével felgyorsulhatna az utánpótlás képzése.

Az első Víz-Csöppeken alapulő Vízi Kultúrház kialakítás alatt áll a szigetközi Kisbodakon. Figyeljétek a weboldalainkat.

Klemencz Henrik :: DR-VTSZ alelnök :: khenrik@dr-vtsz.hu